Монтираха нов модул за скачване към МКС
Монтираха нов модул за скачване към МКС / netinfo

Космонавтите Сергей Волков и Олег Кононенко, които са част от екипажа на Международната космическа станция /МКС/, излязоха за 6 часа в открития космос, за да монтират нов модул за скачване на апарати към станцията, предадоха световните агенции.

Модулът ще е от огромно значение, когато догодина през май постоянният екипаж на МКС се увеличи от трима на шестима космонавти. Тогава едновременно за МКС ще бъдат скачени две триместни капсули "Союз", които да евакуират екипажа при възникнала спешна ситуация.

Мишената ще бъде използвана и от европейски безпилотни товарни кораби до МКС.

Следващата година мишената за скачване ще бъде използвана и от руски космически комплекс, комбиниращ изследователска лаборатория и отделение за преход от скачения към МКС кораб към самата станция. Този комплекс е подобен на комплекса Пирс, който Русия достави на МКС през 2001 г. и който трябваше да работи само пет години

И докато двамата космонавти на МКС изпълняваха тази нощ мисията си в открития космос, бащата на един от тях - Александър Волков, разказа, че по време на една подобна космическа разходка, космонавтите отслабват с около два-три килограма.