Младите хора се информират предимно от социалните мрежи и блоговете
Младите хора се информират предимно от социалните мрежи и блоговете / снимка: sxc.hu
Младите хора предпочитат да се информират от социалните мрежи и блоговете
60508
Младите хора предпочитат да се информират от социалните мрежи и блоговете
  • Младите хора предпочитат да се информират от социалните мрежи и блоговете

Уеднаквяване в отразяването на новините и информацията в традиционните медии - радио, телевизия и печат, кара хората все по-често да се информират чрез интернет. Това сочи доклад на фондация „Медийна демокрация" и фондация „Конрад Аденауеър". Според експертите причините за това са както трудната икономическа ситуация, така и фактът, че онлайн медиите са информационно независими.

Според изпълнителният директор на фондация „Медийна демокрация" Орлин Спасов, младите хора предпочитат все повече социалните мрежи и блоговете, като 68% от хората в страната ни ползват интернет, а 80% от хората до 29 години имат интернет и у дома.

"Намаляването на интереса към традиционните медии не се дължи само и единствено на възхода на интернет. Забелязва се и една тенденция към уеднаквяване в отразяването в традиционните медии, което само по себе си отблъсква голяма част от публиката, която очаква по-разнообразно съдържание. Хората в интернет могат да играят роля на много важен коректив на традиционните медии".

Според Спасов критиките, които обществото е отправило към медиите през последната година, са свързани главно с политическите зависимости и представянето в някои медии на политици само в положителен план - например "обаждания по телефона на политици до главни редактори и собственици на медии и оказване на влияние върху съдържанието, налагане на теми табу в много медии, както и наличие в много редакции на неофициални списъци с политици, партии и теми за които може да се съобщава само по положителен начин".

Според авторите на изследването ключово събитие от медийна гледна точка е земетресението в Перник, като най-бързи с отразяването му са били радиостанциите.