Метеорният дъжд тази година ще е 5 пъти по-ярък отпреди
Метеорният дъжд тази година ще е 5 пъти по-ярък отпреди / Thinkstock/Getty Images

Традиционният августовски звездопад Персеиди тази година може да е 5 пъти по-ярък, отколкото е бил в предишни години, предаде ТАСС. Това бе оповестено от Института по астрофизика на Андалусия.

Наблюдаваме звезден дъжд от Персеиди през август

По негови данни, през 2016 г. метеорният поток Персеиди, който се очаква да стане по-интензивен в сравнение с предишни години, ще е най-забележим в Европа през нощта на 11 срещу 12 август. Както отбелязаха от института, макар обичайната плътност на потока да е 100 метеора на час, тази година този показател може да достигне 500 метеора на час.

Персеидите са бели метеори, които проблясват в небето. Проблясването на някои особено ярки метеори може да продължи няколко секунди.

Метеори Малка мечката ще прелетят над Земята преди Коледа

Метеорният поток Персеиди е известен на човечеството от около 2000 години. Първите споменавания за него са в китайски исторически анали, които датират от 36 г., когато "над 100 метеора изгорели в небето".

Официално за откривател на ежегодния метеорен дъжд Персеиди е смятан белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф Кетле, който съобщил за това зрелище през август 1835 г.

Източник: БТА