Ледът в Арктика може да се стопи към 2100 г.?
Ледът в Арктика може да се стопи към 2100 г.? / снимка: Reuters, архив

Площта на леда, който покрива повърхността на Арктика, продължава да намалява с бързи темпове, съобщиха специалисти от Националния център за данните за снега и ледовете в САЩ.

Учените от това ведомство тясно си сътрудничат с американската космическа агенция НАСА и са установили, че през септември площта на ледената повърхност на Арктика е намаляла до едногодишен минимум, разминавайки се на косъм с историческия минимум от 2007 г. Тогава този показател е бил с 33-34% под средните многогодишни стойности, информира ИТАР-ТАСС.

През септември тази година темпът на топене на ледовете в Арктика превиши прага от 32%. Общата площ на морския лед в Северния ледовит океан е била 4,33 млн. кв.км, което е с 2,38 млн. кв.км под средния минимум за периода 1979-2000 г. Според старши научния специалист от НАСА Джоуи Комизо данните от тази година отразяват дълготрайната тенденция от последните три десетилетия, отбелязва БТА.

„Арктическият лед не само продължава да се топи. Скоростта на този процес с всяка година рязко се увеличава”, отбелязва американският учен, който допълва, че най-опасното в този процес е, че старият, дебел лед се топи най-бързо. „В бъдеще това може да постави под въпрос самото съществуване на вечния студ”, заключава Комизо.