Кръвен тест ще открива диабет години преди проявата на болестта
Кръвен тест ще открива диабет години преди проявата на болестта / ThinkStock/Getty Images

Учени от САЩ дават нова надежда в борбата срещу диабета, разработвайки прост кръвен тест, който ще открива изложени на риск здрави хора до десет години преди проявата на болестта, пише в. "Дейли експрес".

Новият тест ще идентифицира най-застрашените от развитието на диабет, давайки им възможност да се предпазят от болестта чрез промяна в начина на живот и хранителните навици. Чрез него ще може да се установява и кои хора не са изложени на опасност от диабет, въпреки че са с наднормено тегло.

Евтин кръвен тест предупреждава за претърпян инфаркт

"Понастоящем няма клинични тестове, чрез които да се установи вероятността от развитието на болестта. Ако човек знае предварително дали е изложен на повишен риск, може да направи необходимите промени, за да се предпази", обясняват специалистите от университета на Хаваите.

Разработиха „универсален" кръвен тест за рак

Възприето е, че ако страдат от затлъстяване, хората са изложени на повишен риск от преддиабетно състояние. Възможно е обаче индивиди с излишни килограми въпреки това да са здрави.

Разработиха „универсален" кръвен тест за рак

Разработваният тест ще открива група ненаситени мастни киселини в кръвта - специфични биомаркери, които могат да помогнат за прогнозиране на риска от диабет. Същите киселини могат да се използват и за идентифициране на други състояния, свързани с болестта, като високо кръвно налягане и инсулинова резистентност.

Тест ще показва пола на бебето на 7-та седмица

Изследователите са установили, че чрез въпросните биомаркери може да се диагностицира преддиабетно състояние дълго преди това да се постигне чрез традиционните методи. Специалистите обясняват, че промени във въпросните мастни киселини се наблюдават до десет години преди поставянето на диагноза диабет. Това означава, че потенциално застрашените индивиди разполагат с достатъчно време, за да променят начина си на живот и хранителните си навици с цел да се предпазят от заболяването.

Източник: БТА