Китай ще изстреля прототипен модул на космическа станция
Китай ще изстреля прототипен модул на космическа станция / снимка: Reuters

Китай ще изстреля първия прототипен модул на бъдещата си космическа станция, която смята да построи към 2020 г., предаде Франс прес.

8,5-тонният модул "Тянгун-1" ("Небесен дворец") ще бъде изстрелян след 13 ч. по Гринуич с ракета-носител "Великият поход 2F", която е придвижена до стартовата площадка в пустинята Гоби. "Тянгун-1" ще остане две години на околоземна орбита. Ако програмата върви успешно, през 2012 г. с него ще се скачат пилотираните кораби "Шънчжоу-9" и "Шънчжоу-10".

С изстрелването на модула Китай все повече ще се доближи до другите две "велики сили" в космоса - САЩ и Русия, посочва Ройтерс. "Тянгун-1" е доста по-скромна космическа програма в сравнение с Международната космическа станция, която се изпълнява от САЩ, Русия и други страни. Тя обаче ще демонстрира напредъка на Китай в овладяването на космическите технологии.

След като "Тянгун-1" бъде изведен в орбита, китайските специалисти ще използват модула, за да отработват скачвания и други сложни операции, необходими за поддържане на орбитална станция в дългосрочен план, предава БТА. Малкият модул няма да бъде част от обитаема станция. До създаването й има още много работа, а и тя ще бъде изградена от модифицирани елементи.

Китай изстреля своя втори лунен апарат миналата година и стана третата космическа страна, извела астронавти на космическа разходка през 2008. Пекин предвижда безпилотно кацане на Луната и пускане на луноход през 2012 година. За 2017 година е планирано събиране на образци от лунната повърхност. Китайски учени заговориха за изпращане на техен астронавт на Луната след 2020 година.

Китайският космически пробив се осъществява на фона на космическата пауза в американската програма след "пенсионирането на совалките". САЩ няма да изпробват нова ракета за извеждане на космонавти до 2017 г., а Русия заяви, че пилотираните й мисии не са приоритет в космическата й програма, която бе белязана със забавяния и неуспехи.