Какъв е бил животът на ранните хора?
Какъв е бил животът на ранните хора? / Thinkstock/Getty Images

Палеоантрополози от университета Рътгърс пресъздадоха африкански пейзаж отпреди 1,8 милиона години, за да разберат какъв живот са водили ранните хора, предаде ЮПИ. Оказва се, че животът им изобщо не е бил лек.

"Водили са труден живот - заяви експертката по науки за Земята и планетарни науки Гейл Ашли от университета. - Той бил стресиращ, защото хоминидите били в непрекъснато съревнование с хищници за храната си."

Новосъздаденият модел е базиран върху находки, открити от палеонтолози на археологически обект в дефилето Олдувай в Танзания. Първите разкопки там са извършени през 1959 г. Открити са човешки и животински фосили, както и каменни сечива.

Загадката от китайска пещера: И друг човешки вид е оцелял в Ледниковата епоха?

Изследване на фосили и проби от почвата позволи на Ашли и колегите й да пресъздадат пайзажа и хабитата, които са съществували по времето, когато там живеели ранни хора. Древният пейзаж включвал сладководни басейни, мочурища, ливади и гори. "Картографирахме местата с растителност въз основа на намерените човешки фосили и каменни сечива - заяви Ашли - Това не бе правено досега. Картографирането ни позволи да изследваме почвата в геоложки слой, в който са открити фосили от два вида хоминиди."

Откриха защо не приличаме на шимпанзета

На обекта са намерени фосили от Парантропус бойсей и Хомо хабилис. Наподобяващият повече маймуна Парантропус бойсей е имал набита фигура и по-малък мозък, докато напомнящият повече човек Хомо хабилис имал по-леки кости и по-голям мозък. Двата вида били с ръст между 1,40 метра и 1,70 метра, а продължителността на живота им била 30 - 40 години.

Ново изследване поставя под въпрос теория за еволюцията

Учените попаднали на много кости в район, който навремето е бил гориста местност. Учените не смятат, че хоминиди са лагерували там, а че са донасяли животински трупове, за да се нахранят спокойно обградени от палмови и акациеви дървета. Не е ясно дали ранните хора са ловували или са се хранили с животни, убити от хищници.

Източник: БТА