Какво издава болестта на Алцхаймер 20 години преди първите симптоми
Какво издава болестта на Алцхаймер 20 години преди първите симптоми / Thinkstock/Getty Images

Болестта на Алцхаймер може да бъде открита 20 години, преди първите симптоми да се появят, съобщават учени, цитирани от британския в. „Телеграф".

Според шведски изследователи в мозъка се появява "пробуждане" на болестта, десетилетия преди тя да прояви по-видими симптоми. Това означава, че лекарите може да са способни да кажат кои хора ще се разболеят от коварното заболяване, докато все още то може да бъде повлияно чрез медикаменти или промяна в начина на живот.

Предупреждават за епидемия от Алцхаймер до 2050 г.

В момента се провеждат тестове за лечения, които могат да забавят развитието на деменцията и да станат достъпни до няколко години. По тази причина тестовете за ранно откриване на заболяването са особено важни за лечението.

Изследователите са проследили здравословното състояние на семейства, за които е известно, че носят ген, наличието на който прави по-вероятно развитието на Алцхаймер. Участниците са преминали тестове за памет и скенер на мозъка.

При носителите на характерния ген се забелязват възпалителни промени, известни като астроцитна активност, близо 20 години преди началото на проблемите с паметта, характерни за Алцхаймер.

Откриха нов ген, отговарящ за развитието на болестта на Алцхаймер

Учените също така са установили времеви период от около 17 години, по време на който амилоидните плаки в мозъчната тъкан, които предизвикват деменция, започват да нарасват.

„Възпалителните промени под формата на увеличени нива мозъчни астроцити се смятат за ранен индикатор за началото на болестта", обяснява проф. Агнета Нордберг.

„Астроцитната активност отбелязва пик грубо 20 години преди очакваните симптоми, след което спада, в контраст с амилоидните плаки, които се увеличават постоянно във времето, докато не се появят клиничните симптоми", добави тя.

Според изследването, ако се работи върху първоначалната причина за възпалението, може да се избегне формирането на амилоидни плаки.

Източник: БГНЕС