Предупреждават за епидемия от Алцхаймер до 2050 г.
Предупреждават за епидемия от Алцхаймер до 2050 г. / © Thinkstock/Getty Images

Светът е на прага на епидемия от Алцхаймер, предупреждават учени. Според тях до 2050 г. 106 млн. души ще са болни от коварната болест, пише „Дейли мейл".

Учени от университета в Калифорния, цитирани от вестника, предупреждават, че болестта съвсем скоро може да се превърне в сериозен проблем.

Мозъчните проблеми ще са новият бич за човечеството

През последното десетилетие броят на болните от Алцхаймер се е увеличил с 10 млн., а до 2050 г. техният брой може да достигне от 36 млн. до 106 млн. души.

Един от основните проблеми при справянето със заболяването е, че много често болестта не се диагностицира, докато пациентът не стане на повече от 65 години. Сега обаче, с увеличаването на продължителността на живот, все повече хора трябва да живеят със заболяването.

Според д-р Рон Брукмайер от учебното заведение за обществено здраве UCLA в Лос Анджелис, тази болест е продължителна. „Щом веднъж (човек) е диагностициран, той може да живее с нея десет или повече години, като интензивността на необходимата грижа варира през този период", каза още той.

Учени отгледаха "Алцхаймер в лаборатория"

Въпреки мрачната картина обаче според Брукмайер новостите в проучването на заболяването пораждат оптимизъм. Има значително развитие по отношение на проучванията на болестта и медикаментозното й лечение.

Източник: БГНЕС