Как изригва черна дупка?
Как изригва черна дупка? / © Thinkstock/Getty Images

Астрономи за пръв път са заснели ярките изригвания на черна дупка, която поглъща материя от съседна звезда, пише MailOnline, цитиран от агенция „Фокус".

През юни 2015 година V404 Cygni е изригнала на 7800 светлинни години от Земята, изхвърляйки материал от съседна звезда, който не е могла да погълне. Събитието е генерирало потоци от звезден материал, които са произвели ярки червени искри, продължили само части от секундата.

Това са едни от най-ярките изригвания от черна дупка, наблюдавани в последните години. Те са направили черната дупка по-светла за две седмици. Тя е първата черна дупка, засечена в нашата галактика.

Астрономи засякоха най-силната светлина във Вселената

Международен екип от астрономи, ръководен от Саутхамптънския университет, посочва, че наблюденията хвърлят нова светлина върху образуването на такива потоци, както и върху същността на черните дупки.

"Анализирайки данни за цвета, скоростта и мощността на червените искри, стигаме до заключението, че светлината е излъчена от основата на потоците на черната дупка. Произходът на тези потоци все още е неизвестен, въпреки че се предполага, че роля имат силни магнитни полета," казва д-р Пошак Гандхи.

Откриха черна дупка, докато се "храни"

Подобни явления се заснемат трудно, тъй като са непредсказуеми и редки. Това означава, че астрономите имат малко време за реакция. Предишното изригване на V404 Cygni е било през 1989 година.

Всяка генерирана искра е била ослепително интензивна - еквивалент на мощността на приблизително 1000 Слънца. За да ги заснеме, екипът е използвал инструмент на телескопа "Уилям Хершел" в Ла Палма на Канарските острови.