Израелци и палестинци решават виртуално съдбата на Близкия изток
Израелци и палестинци решават виртуално съдбата на Близкия изток / netinfo

Докато техните лидери се готвят да се срещнат в Съединените щати, хиляди израелци и палестинци ще получат шанс да определят съдбата на Близкия изток, макар и само виртуално, предаде Асошиейтед прес.

Центърът за мир "Перес" обяви, че ще разпространи 100 хиляди копия от компютърна игра, наречена "Миротворецът" ("PeaceMaker"). Това ще стане във вторник, когато израелският премиер Ехуд Олмерт и палестинският лидер Махмуд Абас се очаква да се срещнат в Анаполис, САЩ.

Играчите в "Миротворецът" трябва да изберат дали да поемат ролята на израелски или на палестински лидер. Те ще трябва да се справят с палестински атентатори-самоубийци, израелски атаки на Западния бряг и Ивицата Газа, радикални еврейски групировки, палестински екстремисти и влошаващата се хуманитарна ситуация в палестинските бежански лагери.

Като израелски лидер играта предлага възможност да се бомбардират палестински цели след всеки самоубийствен атентат. В ролята на палестински лидер играчите могат да пренебрегнат израелския натиск да арестуват екстремисти, преди те да атакуват израелски градове. Но такива "лидери" нямат шансове да се задържат дълго - поне в играта е така.

Копие от играта ще бъде изпратено на Абас и на Олмерт, съобщи директорът на Центъра за мир "Перес" Рон Рундак. По думите му играта ще помогне на всяка от страните да разбере ограниченията, с които се сблъсква другата. Играта ще бъде разпратена и до водещи арабски и еврейски вестници.

Центърът за мир "Перес" е основан през 1996 г. от носителя на Нобелова награда за мир и настоящ президент на Израел Шимон Перес. Центърът финансира проекти, насочени към насърчаването на мира в Близкия изток.