Италиански компании търсят IT спецове в Индия
Италиански компании търсят IT спецове в Индия / netinfo

Големите италиански банки и индустриални компании, както и многобройни университети и научни центрове са на лов за експерти по нови технологии в Индия.

Неотдавна голяма делегация на италианското външно министерство замина с тази мисия в Индия. Целта е да се убедят хиляди индийски младежи да минат през курсове за следдипломна подготовка в Италия, за да могат да работят след това в компаниите и университетите й, съобщи вестник „Стампа“.

Интегрирайки индийските експерти в италианската система обаче, тя се надява да ги използва и като по-лесно средство за достъп до Индия, където да увеличи износа си. Това обаче не е първата италианска мисия с подобна цел в Далечния изток. 400 млади индийски експерти бяха обучени в Италия през изминалите две години. Сега обаче целта е на Апенините да бъдат доведени 4000 младежи от Индия.

През 2007 г. стокообменът между Италия и Индия се е увеличил с 42 на сто, достигайки 6,2 милиарда евро, докато прирастът в търговията на Делхи с останалата част от света е бил от 23 на сто. Индийските студенти в Съединените щати са 83 хиляди души. Само през последните няколко години Германия е успяла да привлече 5000 студенти от Индия.

www.prontosofia.com