Хакери публикуваха данните на 4,6 млн. потребители на Snapchat
Хакери публикуваха данните на 4,6 млн. потребители на Snapchat / Guliver/Getty Images

Хакери публикуваха в интернет потребителски имена и телефонни номера на 4,6 милиона ползватели на популярното сред младежите приложение Snapchat (Снапчат), демонстрирайки сериозни недостатъци в защитеността на данните, съобщи снощи уебсайтът TechCrunch (ТекКрънч).

Данните на потребителите на приложението за споделяне на текст, снимки и видео бяха временно достъпни на сайта SnapchatDB.info (СнапчатДиБи.инфо), който все пак беше скрил последните цифри от телефонните номера, посочи американският блог, предлагащ специализирани новини за млади високотехнологични компании.

Пробивът бе извършен дни след като австралийската фирма за компютърна сигурност "Гибсън секюрити" предупреди за риск хакери да се възползват от недостатъците в защитата на приложението, отбелязва БТА. "Мотивът ни за публикуването на тези данни бе да привлечем общественото внимание върху проблема, а също да накараме Snapchat да премахне слабите места в системата си", обясни сайтът на хакерите SnapchatDB в комюнике до TechCrunch. Разбираме, че новите технологични компании разполагат с ограничени ресурси, но сигурността и опазването на личните данни трябва да бъдат приоритет, изтъкват хакерите без да разкриват самоличността си.

SnapchatDB отбеляза, че този път е прикрил последните цифри от телефоните, за да смекчи пораженията от публикуването им, но предупреди, че в бъдеще може да публикува пълните данни на потребителите.

До момента няма коментар от Snapchat.

Snapchat създаден през 2011 година от студенти от Станфордския университет. Сайтът, добил бързо популярност, дава възможност за публикуване на снимки и видео, които се саморазрушават, след като са били видени, създавайки усещане за запазване на поверителността на публикуваното съдържание.

През ноември "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че компанията Snapchatе отхвърлила предложение да бъде купена от Facebook за 3 милиарда долара.