Google честити Деня на Земята с анимирано лого и любопитна информация
Google честити Деня на Земята с анимирано лого и любопитна информация / screenshot/google

За Международния ден на Земята световната търсачка Google подготви колекция от пет анимирани лога. Всички те припомнят на потребителите, че се навършват 44 години, откакто светът чества Деня на Земята.

В тях се виждат червено колибри, торен бръмбър, ушата медуза, риба таралеж, два японски макака и хамелеон. Показаните на редуващите се илюстрации в днешния doodle животни имат интересни особености.

Японският макак е известен с това, че може да се потопи в горещата вода на гейзери и да издържа в нея, без да трепне, докато сняг вали върху главата му над повърхността. Колибрито с червена окраска е птичка с дължина до 8 см, една от най-малките от своя вид.

Полупрозрачните ушати медузи пък порастват с диаметър до 40 см и могат да се открият в повечето световни океани, включително край двата бряга на Атлантика. Рибата таралеж е едно от най-отровните създания на Земята. Въпреки това е смятана за водещ деликатес в Япония.

Последният показан вид е т.нар. „забулен” хамелеон - един от най-големите видове хамелеони в света. Обикновено е зелен, но мени окраската си според емоционалното си състояние. Ето защо зеленото му варира от лимоново до маслиново-винено сиво.

Първото отбелязване на Международния ден на Земята е било през 1970 г. и се приема за начало на екологичното движение. Целта е да се алармират обществата за значението на промените в природата, провокирани от човека, и да предизвика действия, с които хората да се постараят да подсигурят на децата си бъдеще в една по-добра околна среда.