Германия роботизира десантните си кораби
Германия роботизира десантните си кораби / БГНЕС
Германия ще роботизира десантните си кораби, за да може да се използват в различни мисии, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Лента.ру. Операцията по преоборудването на финландските десантни катери Watercat M8 ще струва на германските ВМС 1,3 милиарда евро.

В Бундесвера се надяват, че германският производител Rheinmetall Defence ще може да приложи опита си от разработката на наземни системи и към морската техника. Изследванията показват, че подобно решение наистина е технически осъществимо. В случай на успех на операцията, корабите ще могат да бъдат използвани както за десантни съдове, така и като роботизирани катери. Последните са необходими при особено опасни операции с висок риск за кораба и екипажа, например операции по разминиране.

Първите екземпляри се очакват скоро на въоръжение. Watercat M8 са разработени от ВМС на Финландия за пренасяне на подразделения на морската пехота. Всеки съд може да превозва до осем души или 1 тон товар, като може да развива висока скорост и да преодолява плитчини. Същите кораби се намират на въоръжение в Норвегия.