Facebook подготвя пълно криптиране на Messenger
Facebook подготвя пълно криптиране на Messenger / БГНЕС, архив

Facebook подготвя пълно криптиране на данните на чат приложението Messenger. Първоначално то ще е достъпно за активиране по желание, съобщава британският "Гардиън".

Шпионира ли ни Facebook?

Системата ще криптира данните от устройство до устройство. Така на практика нито Facebook, нито разузнавателните агенции ще могат да четат съобщенията на потребителите, посочва изданието, позовавайки се на свои източници в компанията.

Причината, поради която социалната мрежа ще направи функцията достъпна по желание, е, че пълното криптиране ще пречи на системите й за машинно обучение и развитие на изкуствен интелект. Google вече направи същото и със своето ново чат приложение Allo.

Facebook пуска изчезващи съобщения

Активирането на криптирането ще попречи и на интелигентните асистенти да помагат на потребителите, защото няма да могат да анализират техните данни.

Засега Facebook не коментира темата.

WhatsApp става непробиваемо?

Много хора споделят мнението, че изкуственият интелект не трябва да има достъп до личната кореспонденция на потребителите.

"Всезнаещ изкуствен интелект няма работа да слуша разговорите ми или да чете различни дискусии по лични теми", коментира Кенет Уайт, директор на Open Crypto Audit Project - организация, която тества сигурността на програми за криптиране.