Ел Джи Филипс и Тошиба в стратегическо обединение
Ел Джи Филипс и Тошиба в стратегическо обединение / netinfo

Компанията „Ел Джи Филипс” (LG Philips LCD) обяви, че е формирала стратегическо обединение с „Тошиба” (Toshiba Corp oration ), за да разшири присъствието си на европейския пазар на телевизори с плоски монитори с течни кристали, предадоха световните агенции.

Според условията на сделката Тошиба ще плати 5,5 млрд. йени (46 млн. долара) за 19,9 на сто от капитала на полския завод на „Ел Джи Филипс” близо до югозападния град Вроцлав.

Инвестицията на „Тошиба” ще й помогне да си осигури стабилни доставки на LCD-панели на конкурентни цени, се посочва в съобщението на „Тошиба”. „Ел Джи Филипс” пък ще спечели от тясното сътрудничество с голям клиент. Двете фирми ще си сътрудничат и в разработването на нови продукти.

„Ел Джи Филипс” е смесено предприятие между водещия южнокорейски производител на домакински електроуреди „Ел Джи Електроникс” (LG Electronics) и холандската „Филипс електроникс” (Philips Electronics). Централата на „Ел Джи Филипс” е в Сеул.

Строителството на завода на „Филипс” в Полша започна на 14 юни. Очаква се съоръжението с годишен капацитет от 3 млн. LCD модула да започне да работи през първото тримесечие на 2007 година.

По данни на компанията за пазарни проучвания „Дисплей Сърч” (DisplaySearch) през миналата година в Европа са продадени 41% от всички телевизори с LCD екрани в света. Компанията прогнозира, че догодина пазарът на този вид продукти в Европа ще нарасне с 35,4%, а до 2009 г. ще се разшири над три пъти.