ЕК: България изостава с преносимостта и със спешния номер 112
ЕК: България изостава с преносимостта и със спешния номер 112 / netinfo

България може да бъде санкционирана от Европейската комисия заради забавянето на преносимостта на номерата и на въвеждането на единен спешен номер 112, заяви Пиърс О’Донахю, посланик на комисията. Той представи плана на Брюксел за реформа в сектор „Телекомуникации” и създаване на единен европейски пазар.

Страната ни е на последно място в европейската таблица в сектор „Коминикации”, съобщи О’Донахю и подчерта, че потребителите на широкочестотен интернет у нас са едва 5,7 на сто, като средната цифра за Евросъюза е над 18 процента.

Българските потребители изостават, а бизнесът ви не е канкурентноспособен, заяви посланикът на комисията и добави, че е необходима много по-силна регулация. В България обаче регулаторният орган в лицето на Комисията за регулиране на съобщенията е неефективен, тъй като от петима членове двама са с изтекъл мандат.

В присъединителния договор на България е отбелязан срок до 1 януари 2009 година за въвеждане на преносимостта на номерата. Преди тази дата комисията не може да се намеси, каза О’Донахю. Според него крайно време е у нас да бъдат намалени цените между мобилните и фиксираните оператори, както и да се въведе номерът за спешна помощ 112.