Цените на едро на телефонните разговори са паднали, до месец ще го усетят и хората
Цените на едро на телефонните разговори са паднали, до месец ще го усетят и хората / снимка: БГНЕС
Цените на едро на телефонните разговори са паднали, до месец ще го усетят и хората
60543
Цените на едро на телефонните разговори са паднали, до месец ще го усетят и хората
  • Цените на едро на телефонните разговори са паднали, до месец ще го усетят и хората

До месец - месец и половина вероятно ще започне поевтиняване на цените на мобилните услуги на дребно. Това прогнозира в интервю за Дарик председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. По думите му регулаторната комисия може да определя т.нар. "цени на едро", но пазарната логика говори, че новите по-ниски стойности, които влязоха в сила от началото на годината, ще се отразят положително и в новите предложения на мобилните оператори за крайния потребител. От началото на юли се очаква ново намаление на цените на едро, допълни Божков.

„Ние налагаме цени за терминиране, цени на едро в мобилни и фиксирани мрежи 4,6 стотинки в натоварен трафик и 3,9 стотинки в ненатоварен. Средно, като приемем, че 70:30 е съотношението натоварен-ненатоварен трафик, значи някъде 4,3-4,4 стотинки е цената при мобилните услуги. При фиксираните стават по-малко от стотинка - 0,9 стотинки", каза Божков.

И преди 1 януари 2013 година започна поетапно намаляване на цените с нови пакети за услугите и това рефлектира на крайните цени, каза Божков в отговор на въпрос как ще се отразят новите цени на едро на тези на дребно за крайните потребители. След като цените на едро падат от 1 януари 2013 година след месец-месец и половина аз очаквам нови актуализирани пакети на отделните участници на пазара и това ще рефлектира с намаляване на цените на дребно, каза Божков.

От 2010 година досега цените на мобилните услуги са намалели с 35 на сто, каза шефът на КРС.