АБТО иска отмяна на свободните честоти
АБТО иска отмяна на свободните честоти / netinfo

Асоциацията на българските телевизионни оператори /АБТО/ настоява да бъде отменено решението на комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ от 13 юли да не предостави свободен честотен спектър за телевизионно разпръскване. Това пише в становище на управителния съвет на асоциацията.

Според посочените от председателя на комисията Георги Александров мотиви КРС е отменила предоставянето на свободни честоти заради ангажиментите на страната по споразумението за цифрово разпръскване, подписано в Женева на 16 юни 2006 г., и стратегията за развитие на радио- телевизионната дейност чрез наземно радиоразпръскване, приета от Народното събрание, където основен приоритет е цифровизацията.

Според АБКО това твърдение е лъжа, тъй като подписаното споразумение влиза в сила на 17 юни 2007 г. и от тази дата до 17юни 2015 година ще има преходен период за преминаване към цифрово телевизионно разпръскване. Споразумението предстои да бъде ратифицирано от България и то не задължава страните да спрат аналоговото излъчване дори след 2015 година, уточняват от асоциацията.

Аналоговото излъчване с нищо не пречи на започването на процеса на цифровизация , пишат от АБКО. В приложено мнение на експерти от Техническия университет /ТУ/ - София се посочва, че мрежите за цифрово наземно радиоразпръскване на телевизионни сигнали са съвместими със съществуващите мрежи за аналогово наземно радиоразпръскване и че няма взаимно влияние на аналогов и цифров сигнал.

Според ТУ цифровизацията на телевизионното разпръскване ще отнеме време и затова с цел пълното използване на националните ресурси е необходимо незаетият честотен ресурс на планираните цифрови мрежи да се използва за аналогово излъчване на телевизионни сигнали с подходящи технически параметри.

От АБКО са изпратили и открито писмо до президента, председателя на парламента, министър-председателя и главния прокурор с искане за разглеждане на законосъобразността на действията на КРС. Асоциацията на телевизионните оператори ще сезира прокуратурата за проверка за извършено от председателя на

КРС Георги Александров престъпление по член 282 от Наказателния кодекс, пише в становището.