Жозеф Кабила положи клетва за нов мандат като президент на ДР Конго
Жозеф Кабила положи клетва за нов мандат като президент на ДР Конго / снимка: Reuters, архив

Президентът на Демократична република Конго(бивш Заир) Жозеф Кабила, чието преизбиране миналия месец е оспорвано от опозицията, положи клетва за нов петгодишен мандат, предаде Франс прес.

40-годишният Кабила се закле "пред Бог и нацията" да защитава националното единство, да се води само от обществения интерес и да спазва човешките права.

Преизбраният президент на ДР Конго положи клетва пред Върховния съд, който в събота потвърди неговата победа на произведените на 28 ноември избори за държавен глава, предава БТА. Резултатите обаче са оспорвани от останалия на второ място кандидат Етиен Чисекеди.

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе бе единственият държавен глава, който присъства на церемонията по полагане на клетвата. Десетина други президенти на африкански държави бяха от премиери. Присъстваха и няколко посланици на западни страни.

В столицата на ДР Конго - Киншаса са разположени десетина танка на Републиканската гвардия. Мерките за сигурност в града остават засилени след насилието, което последва обявяването на временните резултати на 9 декември.