/ БГНЕС
55-метровата яхта на севернокорейския лидер Ким Чен Ун акостира близо до вилата му в крайбрежния курорт във Вонсан, показват нови сателитни изображения. 

Сателитните снимки предполагат, че той е жив и здрав, защото всеки път, когато една от лодките на Ким акостира до вилата през последната година, се потвърждава, че той е там, включително и през май миналата година, когато той изчезна от очите на обществото за няколко седмици.

Спекулациите за здравето и местоположението на Ким избухнаха след безпрецедентното му отсъствие от празненствата на 15 април в чест на рождения ден на покойния му дядо и основател на Северна Корея Ким Ир Сен.
 

Във вторник уебсайтът за мониторинг на Северна Корея NK PRO съобщи, че търговските сателитни снимки показват, че лодките, често използвани от Ким, са направили движения, които предполагат, че той или неговият антураж може да са в района на Вонсан, пише Reuters, като се позовава на доклад от американския проект за мониторинг на Северна Корея North 38. 
 

Длъжностни лица в Южна Корея и Съединените щати твърдят, че е правдоподобно Ким да остане там, вероятно, за да избегне излагането на новия коронавирус и изразяват скептицизъм, че има някакво сериозно заболяване.

Ким Йо Чен - нежното оръжие на Пхенян (ГАЛЕРИЯ)

Те обаче припомнят, че здравето и местоположението на Ким са строго пазена тайна, а и е трудно да се получи достоверна информация от Северна Корея.
 

Последният път, когато официалните медии в Северна Корея съобщиха за местонахождението на Ким Чен Ун, беше, когато той председателстваше среща на 11 април, но тогава имаше почти ежедневни съобщения за него, писма и дипломатически съобщения.

TheSun: Сателитни снимки показват мащабна подготовка за погребението на Ким Чен Ун

Морският комплекс на Ким във Вонсан, на източния бряг на страната, е осеян с вили за гости и се обслужва от частен плаж, баскетболно игрище и частна гара, според експерти и сателитни снимки. Миналата година беше започнато и изграждането на писта за конна езда. 
 

Според експерта по Северна Корея в американския център "Стимсън" Майкъл Мадън Вонсан е един от любимите комплекси на Ким Чен Ун. Той сравнява афинитета на Ким към мястото с предпочитания от американския президент Доналд Тръмп курорт - Мар а Лаго във Флорида. Мадън смята, че Ким има около 13 мащабни комплекса из цялата страна, въпреки че рядко използва и половината от тях. 

"Всички те са създадени да служат като щаб на лидера, така че всички са оборудвани за него, за да управлява страната", каза той.

Вонсан е един от по-големите и по-добре проектирани комплекси, но също така има стратегическо местоположение, което позволява на Ким лесно да пътува до други райони по крайбрежието или да се върне бързо до Пхенян в частния си влак или по специална магистрала, предназначена за използване само от семейството на Ким или висшите служители.

 
  
Вонсан е и символ на властта на династията Ким. Именно там основателят на Северна Корея Ким Ир Сен в края на японското управление каца със съветските войски, за да превземат страната. 

Според някои експерти Вонсан е родното място на Ким Чен Ун, отчасти защото е прекарал ранните си години в семейния дворец там, въпреки че официално потвърждение къде е роден няма.

Помпео: Няма следа от Ким, има риск от глад в Северна Корея


Японският готвач Кенджи Фуджимото, който е работил за Ким и е посещавал Вонсан, описва младият Ким Чен Ун, който играел баскетбол, карал джет ски  и се къпел в басейна на комплекса.

По-късно снимки показват Ким с американския баскетболист Денис Родман. 
  Легендата на NBA е няколко пъти е посещавал Северна Корея, където винаги е посрещан топло лидера на страната. 
  

Във Вонсан са проведени и някои от новите военни учения и ракетни тестове на Ким, които той възобнови на фона на липсата на напредък в преговорите за денуклеаризация със САЩ и Южна Корея.