Майк Помпео
Майк Помпео / БГНЕС
Съединените щати не са виждали севернокорейския ръководител Ким Чен-ун и внимателно следят съобщенията за неговото здравословно състояние. Това заяви днес държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Той отбеляза, че Северна Корея е изложена на риск от глад заради коронавируса, предаде Ройтерс.

Медиите в Пхенян не съобщават къде е Ким, който не е виждан публично след среща на 11 април. Това провокира засилени спекулации за здравето му и повиши опасенията от нестабилност в ядрената държава, която може да се отрази на други страни в североизточна Азия и на САЩ.

Снимки разкриват интересни подробности за живота в Северна Корея (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Не сме го виждали. Нямаме никаква информация, която да съобщим днес. Наблюдаваме отблизо", каза Помпео пред тв канал "Фокс нюз" в отговор на въпрос за противоречивите съобщения за здравословното състояние на Ким Чен-ун.

По думите на държавния секретар Вашингтон следи за развитието на ситуацията в цялата Северна Корея, предвид заплахата от разпространението на коронавируса. "Има реален риск, че ще има глад и недостиг на храни в Северна Корея", добави той.

TheSun: Сателитни снимки показват мащабна подготовка за погребението на Ким Чен-ун

Помпео поясни, че задълбоченият интерес на САЩ към събитията в азиатската комунистическа страна се дължи и на факта, че те могат да се отразят на мисията на Вашингтон - пълната денуклеаризация на режима в Пхенян.
БТА