Жертвите от стрелбата във Финландия са били от един клас
Жертвите от стрелбата във Финландия са били от един клас / снимкa: БГНЕС

Девет ученици - осем млади жени и младеж, както преподавател, са сред жертвите на стрелбата в училище във финландския град Кохайоки, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Всички те са били ученици в един и същи клас, съобщиха от полицията.

"Той е влязъл в класната стая, където няколко ученици приключвали с изпита си и стрелял по тях. Имало и един учител", съобщи началникът на местната полиция Урпо Линтала на пресконференция. Извършителят на стрелбата Маати Юхани Саари, 22-годишен ученик в същото професионално училище, почина след като се простреля в главата, като по този начин общият брой на жертвите стана 11.

След стрелбата Саари подпалил класната стая и други части на сградата. Полицията уточни, че всички идентифицирани жертви са от област Кохайоки. Все още не е установено дали те са починали от изстрел или са изгорели при пожара.

Финландският премиер Мати Ванханен заяви днес, че е започнало разследване на причините, поради които полицията не е могла да предотврати стрелбата в гимназията, след като ден преди драмата е разпитвала стрелеца.

Авторът на стрелбата Мати Юхани Саари, един от учениците в учебното заведение, е бил разпитван от полицията на града ден преди трагедията, след като качил на сайта YouTube видеозаписи, в които отправя заплахи и стреля с пистолет. Той не е бил обезпокояван от органите на реда и разрешителното му за носене на оръжие не е било отнето.