Жега мори Европа и САЩ
Жега мори Европа и САЩ / netinfo

Във Великобритания бе регистрирана най-високата температура за юли откакто се правят измервания - 36,6 градуса по Целзий, предаде Ройтерс като се позова на съобщение на
метеорологичната служба на страната.

Рекордната температура е била измерена в Чарлууд, близо до летище Гетуик. Предишната най-висока температура за юли в страната е била 36 градуса, регистрирана през 1911 г.

Най-малко 7 души починаха през последните четири дни от горещата вълна, обхваналата голяма част от Западна Европа, където температурите са много над 30 градуса, предаде Франс прес.

Строителен работник на 53 години почина снощи в болница в Макон, Западна Франция. С него причинените от жегата смъртни случаи в страната стават три, заедно с починалите преди това двама възрастни.

Вчера в Холандия починаха двама души по време на традиционен празник на военни ветерани в западния град Ниймеген, който тази година събра 40 000 души. Над 30 души имаха оплаквания, а петима от тях бяха откарани в болница по време на празника, който бе преждевременно прекратен.

В Испания горещините също взеха две жертви - в неделя и в понеделник. От началото на юли в повечето региони температурата достигна 40 градуса, което не е необичайно за страната.

Белгия се готвеше да посрещне днес най-топлия си ден от началото на годината, с прогнози за 37-градусова жега.

Някои пътища в Европа се опесъчават, тъй като гумите на автомобилите залепват за асфалта. На много участъци по железопътната мрежа бяха въведени ограничения на скоростта заради разширяването на релсите.

Замърсяването с озон в Германия достигна най-високите си нива за годината заради жегата, която засегна страната. Това съобщиха от Федералния офис по околна среда.

В някои райони на Западна, Югозападна и Централна Германия, са регистрирани нива от 180 микрограма озон на кубически метър. Същевременно от офиса предупреждават, че предстои нивото на въздуха да се влоши още повече в Долна Саксония, Брандербург и в самия Берлин.

На места дори може да бъде преминато критичното ниво от 240 микрограма озон на кубически метър, предупреждават еколозите. Това най-вероятно ще наложи ограничения в движението на автомобили в някои части на страната, смятат още те.

По-голямата част от Съединените щати бе обхваната от рекордни горещини, предаде Франс прес.

Термометрите в стотици градове показваха вчера близо 40 градуса по Целзий. Това принуди властите да отворят центрове за разхлаждане.

Горещата вълна засегна през последните дни южната, централната и североизточната част на страната.

В понеделник бе счупен датиращият от 1948 г. рекорд от 37 градуса по Целзий за най-висока температура на нюйоркското летище Ла Гуардия. Предизвикана от повишената консумация на ток повреда в елекропреносната мрежа засегна един от четирите терминала на летището и предизвика закъснения на някои полети.