Земетресение разтърси Нова Зеландия, няма жертви
Земетресение разтърси Нова Зеландия, няма жертви / netinfo
Силно земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер разтърси Нова Зеландия снощи и причини малки поражения в град Гизбърн, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Няма съобщения за жертви.

Епицентърът на труса е бил на 50 км югоизточно от Гизбърн, на източния бряг на Северния остров. Трусът е усетен на разстояние от около 900 км, на Южния остров, съобщава БТА, позовавайки се на новозеландското радио.

Някои покриви на сгради са се срутили, електричеството е прекъснато в някои части на Гизбърн, има повреди на един от основните пътища, заяви местен полицейски инспектор по телефона за АП. Все още се опитваме да установим размера на пораженията, допълни той.

Три сгради са се срутили в Гизбърн, потвърди говорител на министерството на гражданската отбрана. Задействан е национален кризисен център, който трябва да подпомогне местните власти при справянето с последиците от земетресението.

Сеизмолозите регистрират годишно във и около Нова Зеландия близо 14 000 земни труса, от които между 100 и 150 са достатъчно силни, за да бъдат усетени, добавя ДПА.