/ gettyimages
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна е нанесла удари по над 30 руски съоръжения за преработка и съхранение на петрол, предаде Ройтерс.

Тази година украинските военни засилиха атаките срещу руската петролна инфраструктура, като се стремят да прекъснат доставките на петрол за руската армия и да ограничат приходите на Москва за финансиране на войната ѝ срещу Украйна. 

"Ударени са повече от 30 петролни рафинерии, терминали и петролни складове на терористичната държава", заяви Зеленски пред офицери от Центъра за специални операции "А" на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), участващи в атаките. Той не предостави допълнителни подробности, нито посочи период от време.

За ударите Украйна използва свои безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, разработени както от военното разузнаване, така и от ССУ.

"За безпилотните самолети на ССУ разстоянието от 1500 км вече не е проблем", каза Зеленски, очевидно визирайки удара от 9 май, когато бе извършена атака срещу голям нефтопреработвателен завод в руската република Башкортостан.

При най-последното подобно нападение миналия петък безпилотни летателни апарати удариха четири петролни рафинерии, сред които тази в Илски в Краснодарския край - един от най-големите производители на горива в Южна Русия, отбелязва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симеон Томов, БТА