Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БТА
Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е посетил военен команден пункт, използван от украинската отбрана на източния град Часов Яр, който руските сили се опитват да превземат, предаде Ройтерс.

Зеленски, който се очаква да направи видео обръщение към Съвета НАТО-Украйна по-късно днес, каза, че е говорил с войниците от 41-ва механизирана бригада и ги е наградил.  

Посещението изглежда е имало за цел да повдигне духа на украинските части след 25 месеца пълномащабна инвазия на Русия в страната, която не показва признаци за отслабване. Силите на Москва са окупирали 18% от територията на Украйна и настъпван на изток.

Украйна: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Зеленски написа в социалната платформа „Екс“, че е посетил и медицински взвод на парашутистите, и е инспектирал изграждането на укрепления.
 

"В това отношение трябва да бъдат положени всички усилия“, добави той.

Киев засили усилията си да изгради отбранителни линии, след като официални лица предупредиха, че е възможно Русия да се подготвя за голяма офанзива по-късно тази пролет или през лятото.

Все още не е уточнено дали посетеният команден пункт е бил в Часов Яр, стратегически разположен град на хълмист терен, който може да стане място на важни боеве в близките седмици.

Видео от посещението, споделено от Зеленски, показва пътната табела на град Словянск, на около 30 км от Часов Яр, който напоследък стана обект на засилени руски опити за настъпление.

Началникът на украинската армия каза, че Русия иска да превземе града до май, с цел да постави началото на по-нататъшен напредък в региона.

Силите на Киев удържат на щурмовете.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА