/ iStock/Getty Images
Германското правителство проучва юридическите възможности за търсене на отговорност от кланицата в провинция Северен Рейн-Вестфалия, станала огнище на коронавирус с над 1300 работници с положителен тест за Ковид-19. Това заяви днес пред обществената телевизия АРД германският министър на труда Хубертус Хайл, цитиран от ДПА.

"Смятам, че трябва да проучим какви са възможностите според гражданското право да бъде потърсена отговорност", каза Хайл. Като основание за това той изтъкна причинените щети заради направените разходи за здравни мерки, а също и причинените от огнището щети за икономиката като цяло.
Хайл заяви, че очаква "Тьонис", засегнатата компания, "да направи всичко, каквото трябва", за да ограничи щетите, след като към вчерашна дата в кланицата й бяха доказани най-малко 1331 случая на новия коронавирус.

През уикенда "Тьонис" заяви, че обмисля варианта да поеме разходите за цялостното тестване в община Гютерсло в Северен Рейн-Вестфалия, където се намира засегнатото предприятие.

Говорителят на федералното правителство Щефен Зайберт каза, че съществуващото законодателство ще бъде изменено така, че от догодина да бъдат гарантирани по-добри условия на труд. Отделните провинции на Германия и митническите служби вече са инструктирани да правят по-строги проверки, добави той от Берлин.

Земеделският министър Юлия Кльокнер каза относно огнището в предприятието на "Тьонис", в което са наети много работници от източноевропейски страни като Румъния и България, че това не е изолиран случай.

"Системата не може да продължи (да работи) по този начин", заяви тя за днешния брой на вестник "Пасауер Нойе Пресе".

Норберт Валтер-Борянс, съпредседател на Германската социалдемократическа партия, която е партньор в управляващата коалиция в Германия, заяви, че месопреработвателният сектор е създал система, "при която работниците се третират като брънки от производствена верига. Всичко трябва да бъде възможно най-евтино".

Правителството трябва да осигури добри условия на труд и правилно отношение към животните, каза той. "Разбира се, това ще направи продукцията по-скъпа", добави Валтер-Борянс.

В неделя премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет заяви, че засега няма причина цялата община Гютерсло да бъде затваряна с оглед на това, че инфекциите са локализирани.

Към момента всички работници в кланицата се намират под някаква форма на карантина. Карантинните ограничения са в сила за общо около 7000 души.
БТА