министър екология
министър екология / МВнР на Тувалу
Най-големите световни лидери вече седмица се изказват по въпросите на климата на световната среща в Глазгоу, известна като COP26.

Но, думите идват и си отиват, а делата се помнят. Един млад министър от един далечен и непознат остров беше чут от много повече хора, отколкото силните слова на големите политици.



Саймън Кофе е външен министър на Тувалу, остров в южната част на Тихия океан. Той засне обръщението си за срещата на върха COP26, застанал до колене в океана, за да демонстрира как народът му страда от глобалното затопляне.

министър екология
МВнР на Тувалу

Кофе изнася своята реч, която първоначално не се отличава от тези на останалите политиците. Той е облечен в костюм и вратовръзка и стои на трибуна. Когато обаче камерата изтегля кадъра се вижда, че министърът е във водата.

министър екология
МВнР на Тувалу

Изявлението ми съпоставя обстановката на COP26 със ситуациите от реалния живот, пред които са изправени хората в Тувалу и много други островни държави поради изменението на климата и повишаването на морското равнище. Искам да обърна внимание върху тези проблеми и да ги покажа като реалност, с която се сблъскваме постоянно“, обясни Кофе след излъчването на неговото видео обръщение.

Тувалу, който е на около 2500 мили югозападно от Хаваите, се състои от девет малки острова и има население от около 12 000 души. Но, учените предупреждават, че това райско кътче до края на века може да бъде под вода. Поради тази причина много от жителите му вече са емигрирали в Нова Зеландия.

Тувалу
iStock/Getty Images

По данни на Световната банка нивото на водата в западната част на Тихия океан се е повишило с два до три пъти по-бързо от средното за света. Предвижда се водите да продължат да се покачват с между 0,5 и 1,1 метра преди края на века.