/ БГНЕС
Екоактивисти започнаха шествие през Глазгоу в рамките на Световния ден на действие за климатична справедливост.

Мащабните протести започнаха в петък и продължиха днес в Глазгоу, където се провежда 26-ата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (COP26). Шведската природозащитничка Грета Тунберг, която по-рано призова за протести, заяви предишния ден, че конференцията на ООН за климата се е превърнала в пиар акция.

БГНЕС

Днешното шествие, което се очакваше да бъде най-масовото по време на конференцията, не изглежда така, според оценката на репортери. Може би за това е виновен проливният дъжд в Глазгоу.

Демонстрантите със знамена, транспаранти и високоговорители призовават за "климатична справедливост" и се обявяват срещу капитализма, който според тях е довел до разрушаване на природата.

БГНЕС

Шествието е придружено от полицейски служители, включително и такива с коли и мотоциклети, а в небето патрулира хеликоптер. Помощник-главният полицейски инспектор на Глазгоу Гари Ричи казва, че полицията работи в тясно сътрудничество с партньорски организации, за да планира и подготви събитията. "И през двата дни ще изпратим полицейски служители и персонал, за да улесним мирните и безопасни събития", каза той.

Градът е наложил значителни ограничения и затваряне на пътища, за да се гарантира безопасността и сигурността на шествията в центъра на Глазгоу, като се очакват задръствания и смущения в трафика от 5 до 18 ч.

БГНЕС

На посетителите на града се препоръчва да предвидят допълнително време за пътуване и да обмислят алтернативни маршрути.

Конференцията SOR26 в Глазгоу се провежда от 31 октомври до 12 ноември. Според програмата на събитията, наред с официалните разговори, конференцията ще се съсредоточи върху работата на всички сектори на обществото и световната икономика по амбициозни действия в областта на климата. 
БГНЕС