Румъния
Румъния / iStock/Getty Images
Румънският премиер Флорин Къцу съобщи, че отстранява от длъжност министъра на финансите Александру Назаре, предаде агенция Аджерпрес. Премиерът изпрати на президента Клаус Йоханис искането за отстраняване на министъра, а държавният глава го подписа.

Министър-председателят е обсъдил решението за отстраняване на финансовия министър с членовете на управляващата коалиция във вторник вечерта и днес. Къцу е поискал оставката на министъра, но той е отказал и е заявил, че предпочита да бъде отстранен от длъжност.

Опозицията в Румъния внесе вот на недоверие срещу правителството

Премиерът мотивира решението си с големия брой закъснели проекти в министерството на финансите.

"Имаме закъснели проекти в министерството на финансите, важни проекти за привличане на европейски средства, както и за премахване на укриването на данъци. За съжаление, там (в министерството на финансите - бел. прев.) закъснелите проекти са най-много", заяви премиерът и уточни, че е взел решението за отстраняване на министъра след анализ, продължил шест месеца.

Флорин Къцу каза още, че нито един от лидерите на партиите в управляващата коалиция не се е противопоставил на решението за отстраняване на Александру Назаре. Назаре е член на водещата партия в коалицията - Национално-либералната.

Румънски министър и отбор с кауза ще участват в колоездачната обиколка на страната

Премиерът припомни, че Александру Назаре е бил негово лично предложение за министър на финансите и увери, че отстраняването му не е свързано с вътрешната битка за лидерския пост в Национално-либералната партия. Временно изпълняващ длъжността министър на финансите ще бъде премиерът Флорин Къцу, който е бил титуляр на този пост в няколко правителства.

Същевременно лидерът на Национално-либералната партия Лудовик Орбан заяви, че не е знаел за отстраняването на финансовия министър, съобщава ДПА.

Орбан и Къцу са съперници в надпреварата за лидерския пост в Национално-либералната партия (НЛП), която ще проведе конгрес през септември.
БТА