/ Вероника Атанасова
150 колоездачи от 25 отбора ще се включат в 68-та Международна обиколка на България, според предварителните заявки за старт.

Сред участниците е настоящият румънски министър на младежта и спорта Carol-Eduard Novak.

Той е параолимпийски шампион от игрите в Лондон през 2012 г. в дистанцията 4 км индивидуално преследване като поставя и световен рекорд в дисциплината с постижение от 4 мин 41 сек. През същата година два месеца по-рано той печели общия старт на шосе в шампионата на Румъния за мъже. През 2008 г. на параолимпийските игри в Пекин печели сребърен медал в общия старт на шосе. През 2009 г. основава колоездачен клуб Tuşnad Cycling Team, който от 2018 г. вече е преименуван на Team Novak.

Сред останалите отбори внимание заслужава и американският Novo Nordisk. Главен спонсор на отбора е едноименната фармакологична фирма която се е специализирала в продукти за превенция и борба с различните форми на диабет. За да покаже, че дори и спортисти с подобна форма на заболяване могат да участват в професионални състезания от най-висок ранг отборът е съставен изцяло от колоездачи, страдащи от някаква форма на диабет.

Със стартов номер едно ще бъде миналогодишният победител в Обиколката на България полският колоездач Patryk Stosz от отбора на Voster ATS Team. Естествено амбицията на Stosz е отново да спечели състезанието, но за разлика от миналата година, когато етапите бяха предимно равнинни, тазгодишното трасе дава предимство на „катерачите“ и това прави задачата му доста по-трудна.

Обиколката ще стартира на 30 юни в София и ще финишира на 5 юли в Габрово. Очаква се първите колоездачи да са на финала на пл. "Възраждане" около 16.30 часа на 5 юли. По време на етапното преминаване на 3 юли, те ще минат през центъра на града около 13.30 часа. 

В състезанието ще вземат участие и шест български отбора – Blue Rocks, CC Nessebar Shockblaze, Цар Симеон – Левски, Хемус 1896-Верея, Омега, Долчини-Варна. 

Сред тях е победителят в Обиколката от 2007 г. Евгени Балев от отбора на Blue Rocks, който макар и на 45 години ще стартира за поред път в най – голямото колоездачно събитие в България.

На старт ще видим и настоящите шампиони на България при младежите до 23 г. – Мартин Папанов победител в общия старт и Петър Димитров в индивидуалното бягане по часовник – като и двамата са част от отбора на Несебър.
 
 
община Габрово