/ iStock/Getty Images
Въпросите за провеждане на референдум за присъединяване на Запорожска област към Руската федерация са в процес на техническа разработка, като срокът все още не е определен. Това заяви пред ТАСС Артьом Шарлай, помощник на член на главния съвет на военно-гражданската администрация на Запорожска област.

"Техническите въпроси за това как и кога да се направи това се решават в момента. Засега този въпрос е в процес на решаване, тъй като значителна част от региона, където живее почти половината от населението, все още е под контрола на Запада, на нацистите. Жителите на самия град Запорожие сега няма да могат да гласуват, защото ако кажат "да" на "искаме да отидем в Русия" – Службата за сигурност на Украйна веднага ще ги отведе в своите затвори, там хората са сплашвани", каза Шарлай.

Русия може да продава ток на Украйна от Запорожската АЕЦ

Той добави, че се обсъжда и въпросът за правилността на подобно решение преди пълното освобождаване на Запорожска област. Той отбеляза, че ако например се организира електронна система за гласуване по въпроса за референдум, жителите на неосвободените територии на Запорожска област най-вероятно няма да могат да участват в това гласуване, тъй като мобилните и интернет услугите са нарушени на териториите, контролирани от украинските въоръжени сили.


Войната в Украйна: Зеленски на фронта, убит руски генерал и една провалена визита

По-рано членът на главния съвет на военно-гражданската администрация на Запорожска област Владимир Рогов заяви, че са освободени около 70% от територията на Запорожска област. В същото време под контрола на Въоръжени сили на Украйна остава централният на областта град Запорожие, където живее почти половината от населението на региона.
БГНЕС