/ БГНЕС
Русия загатна, че иска да отнеме от Украйна най-голямата атомна електроцентрала в Европа, ако Киев не плаща на Москва за електроенергия.

Запорожската атомна електроцентрала беше превзета от руските войски след началото на нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

"Ако енергийната система на Украйна е готова да получава и да плаща, тогава (централата) ще работи за Украйна. Ако не, тогава ( централата) ще работи за Русия", заяви руският вицепремиер Марат

Хуснулин по време на пътуване в региона, съобщават руските информационни агенции.

Забележките му дойдоха, след като руски официални лица посочиха, че Москва възнамерява да остане в контролираните от нея територии в Южна Украйна като Херсонска област и големи части от Запорожие.

"Имаме голям опит в работата с атомни електроцентрали, имаме компании в Русия, които имат този опит", каза Хуснулин.

Той заяви, че "няма съмнение", че централата в Запорожие ще продължи да работи.

Ядрената енергия е една от най-евтините, което я прави конкурентоспособна. "Въпросите за това къде да се продава електроенергия - мисля, че няма да има такива проблеми", добави Хуснулин.

Украинската ядрена агенция "Енергоатом" заяви днес, че централата продължава да доставя електроенергия на Украйна.

През 2021 г. централата е осигурявала една пета от годишното производство на електроенергия в Украйна и почти половината от електроенергията, произведена в ядрените централи на страната.

В началото на март руски военни поеха контрола над централата в град Енергодар, отделен от река Днепър от регионалната столица Запорожие, която все още е под контрола на Киев.

В първите дни на конфликта в централата избухнаха сблъсъци, които породиха опасения за възможна ядрена катастрофа в страната.
Хуснулин намекна още, че Русия ще остане там.

"Смятам, че бъдещето на този регион е да работи в рамките на приятелското руско семейство. Ето защо дойдох тук, за да помогна за интеграцията, доколкото е възможно", каза той.

Миналата седмица руски официални лица и назначени от Москва органи заявиха, че украинската област Херсон, която осигурява сухопътна връзка на анексирания Кримски полуостров, вероятно ще стане част от Русия. 
БГНЕС