/ БГНЕС
Изборните секции в Истанбул бяха отворени тази сутрин за повторния вот за кмет, предаде ДПА.

ВИС на Турция разреши повторното провеждане на изборите в Истанбул

Първите избори на 31 март бяха спечелени от кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу, който победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, бивш премиер и приближен на президента Реджеп Тайип Ердоган. Изборите бяха касирани от Висшата избирателна комисия по искане на управляващата ПСР.

Според най-новите резултати: Ердоган губи Анкара, Истанбул и Измир

Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас в 31 124 избирателни секции. Гласуването започна в 8 ч. сутринта и ще приключи в 17 ч.

Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, растящата безработица и високите цени на храните.

Партията на Ердоган иска нови избори в Истанбул

Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.
БТА