/ БГНЕС
Върховният избирателен съвет на Турция (ВИС) се произнесе за повторно провеждане на местни избори в Истанбул, заяви представителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСА), цитиран от Анадолската агенция.

Решението да се касират местните избори дойде, след като управляващата партия разкри нови доказателства за нередности по време на вота.

Партията на Ердоган иска нови избори в Истанбул


На местните избори от 31 март кандидатът на Националния алианс от опозиционната Републиканска народна партия Екрем Имамоглу спечели със само 13 729 гласа разлика. След изборите последваха продължителни дискусии и възражения на партията относно законосъобразността на проведения вот. Малко след това управляващата партия подаде извънредно възражение до ВИС относно вота в централната община, в община Малтепе, Бююкчекмедже.

Партията на Ердоган ще оспорва изборните резултати в Анкара и Истанбул

Извънредното възражение на партията попада в четири категории: нередности в списъците, сериозни несъответствия между броя на регистрираните и броя на гласувалите. Освен това някои от председателите на комисиите, както и техните членове не са били държавни служители, както законът изисква. Според управляващата партия има огромни несъответствия в протоколите с мокри подписи и печати. Освен това е имало и празни и непопълнени протоколи, както и нередовни регистрации на гласоподаватели.

Според най-новите резултати: Ердоган губи Анкара, Истанбул и Измир

Повторното гласуване ще се проведе на 23 юни.
БГНЕС