/ БГНЕС
Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция заяви днес, че планира да поиска от Висшата избирателна комисия (ВИК) да разреши спора заради невалидните бюлетини в Истанбул и Анкара, предаде Анадолската агенция.

Според най-новите резултати: Ердоган губи Анкара, Истанбул и Измир

На пресконференция говорителят на ПСР Йомер Челик каза, че процесът на обжалване е естествен за отстраняване на нередности в изборните резултати.
"Процесът (на обжалване) е легитимен. Всеки трябва да го уважава", каза Челик в централата на ПСР.

По думите на говорителя има несъответствия при преброяването на гласовете в столицата Анкара и Истанбул. Челик се зарече, че ПСР ще защити всеки глас, който е получила, и педантично ще проследи този процес.

"Ще уважим резултатите независимо от изхода, тъй като това е изборът на хората," добави той.

Западни издания коментира местните избори в Турция

Вчера кандидатът на ПСР за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм обърна внимание, че невалидните бюлетини значително превишават разликата между него и класиралия се на първо място кандидат на опозицията Екрем Имамоглу. Турски вестници цитираха представители на партията, според които невалидните бюлетини идват предимно от райони в Истанбул, където ПСР доминира.

ПСР обяви, че ще предприеме правни действия с документите, с които разполага, но Челик не уточни кога точно ще стане това.
БТА