Започна регионалната среща в областта на отбраната в Охрид
Започна регионалната среща в областта на отбраната в Охрид / снимка: БГНЕС

Срещата на високопоставени представители в областта на отбраната на държавите от Югоизточна и Източна Европа, на която присъства и американският министър на отбраната Робърт Гейтс, беше открита днес в Охрид, предаде БГНЕС. Участниците в срещата ще обсъдят регионалното сътрудничество в областта на отбраната.

Заседанието се провежда при закрити врата и ще бъде посветено основно на засилване на регионалното сътрудничество и на съвместните действия, които държавите могат да предприемат, за да се справят с потенциалните предизвикателства в областта на отбраната.

Работата на регионалната организация, създадена през 1998 г., беше открита от македонския министър на отбраната Зоран Коняновски. "Целта на тази организация и на нашата среща е да засилим сътрудничеството в региона, за да се увеличи стабилността и сигурността в него", обясни македонският премиер Никола Груевски в речта си пред участниците в срещата.

На нея участват 12 министри или високопоставени представители на министерствата на отбраната, както и представители на четири държави, които имат статут на наблюдатели.