Започна годишното поклонение пред мюсюлманските светини в Саудитска Арабия
Започна годишното поклонение пред мюсюлманските светини в Саудитска Арабия / снимки: Reuters

Вълни от прииждащи хора заляха долината Мина край Мека в ,Саудитска Арабия, където близо 2,5 милиона мюсюлмани започнаха обредите, свързани с годишното поклонение, предаде Франс прес. Поклонниците трябва да прекарат нощта в гора от бели палатки, разпънати в пустинната местност, преди да се изкачат в събота на планината Арафат, където пророк Мохамед е произнесъл прочутата си "прощална" проповед.

Хаджът - поклонението в Мека, основна светиня на мюсюлманите, е един от петте "стълба на исляма", който всеки правоверен трябва да изпълни поне веднъж в живота си. Останалите са засвидетелстването на единобожието (шахада), петте молитви през деня (салят), даването на милостиня (закат) и постенето по време на свещения месец рамазан (саум). С автобуси или пеш, някои с чадъри, за да се пазят от слънцето, поклонниците се отправят от сутринта към долината Мина, където хиляди полицаи ги насочват и разпределят към палатките, определени за отделните държави.

От миналата година в Мека работи и метро, свързващо три свещени места - Мина, Арафат и Муздалифа. Днес, развило вече пълния си капацитет, то е в състояние да превозва 72 000 души на час към планината Арафат, което намалява задръстванията в града. Тази година обаче от метрото могат да се възползват само поклонници от Саудитска Арабия, страните в Залива и 200 000 поклонници от Югоизточна Азия, заяви за АФП директорът на проекта Фахд Абу Тарбуч.

Започна годишното поклонение пред мюсюлманските светини в Саудитска Арабия
netinfo

По маршрутите са разположени линейки и мобилни клиники. Не са открити никакви заразни заболявания, заяви саудитският здравен министър Абдула ибн Абдул Азиз ал Рабия.

Мобилизираният за хаджа медицински персонал наброява 20 хиляди души, а силите за сигурност и гражданската защита са отделили за опазване на реда близо 100 хиляди свои служители, предава БТА. Властите са увеличили видеокамерите за наблюдение, за да намалят евентуални инциденти, включително смъртните случаи в блъсканицата. Миналата година поклонението премина спокойно. Синоптиците прогнозираха хубаво време за дните на хаджа и не се очаква палатките да бъдат наводнени от проливни дъждове.

В лагера на близо 97-те хиляди поклонници от Иран се очаква утре традиционната антиамериканска демонстрация. Според водача им Али Гази Асгар - представител за хаджа на върховния ръководител аятолах Сайед Али Хаменей, участниците "ще се концентрират върху ислямското единство".

От ислямската революция през 1979 г. саудитски сили редовно влизат в сблъсъци с иранските поклонници - обвиняват ги, че искат да използват хаджа като антиизраелска и антиамериканска политическа трибуна, враждебна на саудитския режим. През 1987 г.
имаше наистина много сериозни сблъсъци, които взеха 402 жертви и доведоха до продължително скъсване на отношенията между Рияд и Техеран, посочва АФП.

Започна годишното поклонение пред мюсюлманските светини в Саудитска Арабия
netinfo