В Унгария днес започна процесът срещу 10 българи и един афганистанец, обвинени за смъртта на 71 мигранти, задушили се в товарното отделение на хладилен камион през август 2015 г., предаде ДПА. Телата на 59 мъже, осем жени и четири деца - граждани на Сирия, Ирак и Афганистан - бяха открити в камион на магистралата край австрийския град Парндорф.

В Унгария поискаха доживотни присъди за българи, обвинени за смъртта на 71 мигранти

Четирима от мъжете - трима българи, сред които е и шофьорът, и афганистанецът, организатор на трафика, са обвинени в планиране и осъществяване на пътуването. "Четиримата обвиняеми ясно са съзнавали, че лицата в товарното отделение ще умрат, ако не бъде отворена вратата", заяви пред съда прокурор Габор Шмит.

ДНК анализ потвърди: Българите са участвали в трагедията със загиналите в камион бежанци

26-годишният шофьор бил чул хората отзад да викат и да тропат и се бил обадил на другите, за да ги уведоми. Било му казано от сочения за тартор на групата афганистански гражданин, че при никакви обстоятелства не трябва да спира и да отваря вратата, както и че мъжете в камиона искали да умрат. После му било казано, че телата трябва да бъдат захвърлени някъде в Германия.

Българи са сред задържаните заради камиона с трупове в Австрия

Затова афганистанският тартор на групата и останалите двама следва да се разглеждат като основни подбудители на престъплението, заяви Шмит. Соченият за главатар на групата, афганистанецът Самсор Л., се усмихваше, докато го въвеждаха в залата, съобщава "Скай нюз". Според германски медии, цитирани от телевизията, при засечен разговор по мобилен телефон, шофьорът на камиона казал на Самсор: "Не спират да викат, не можеш да си представиш какво става тук". Както се твърди, 30-годишният мъж му наредил да продължи, като добавил: "Ако умрат, изхвърли ги в някоя гора в Германия".

Извадиха десетки тела на имигранти от изоставен камион в Австрия

Процесът ще продължи със заседания утре и в петък. След това ще бъде уточнен по-нататъшният график, посочва австрийската агенция АПА. Присъдата трябва да бъде произнесена до края на годината, но е възможно процесът да се проточи.
 
БТА