Заловеният в Словакия уран годен за мръсна бомба
Заловеният в Словакия уран годен за мръсна бомба / снимка: BGNES

Заловеният в Словакия уран е бил обогатен до достатъчно висока степен, за да може да бъде използван за производство на радиоактивна "мръсна бомба". Това предаде Асошиейтед прес, като се позовава на словашките власти.

Първият заместник-директор на словашката полиция Михал Копчик отбеляза, че заловеният близо половин килограм уран в прахообразна форма е можело да бъде използван за различни терористични нападения. Следователите предполагат, че той е бил внесен някъде от бившия Съветски съюз, а един от задържаните във връзка със случая унгарци живее в Украйна.

Властите все още не са установили кой в крайна сметка е искал да купи урана, заловен при опит за продажба, обърна внимание Копчик. Тримата задържани във връзка със случая вчера - двама в Словакия и един в Унгария, искали да го пласират за 680 хиляди евро (1 милион долара). Полицията ги арестувала, след като те не продали урана, както тя очаквала.

Копчик съобщи, че трима други заподозрени са били арестувани в средата на октомври в съседна Чехия за предполагаем опит за продажба на фалшиви радиоактивни материали. Той не уточни каква роля са изиграли те за предотвратения опит за продажба на уран.

Случаят засилва отдавна породилите се опасения, че Източна Европа и особено страните от бившия Съветски съюз служат като източник на радиоактивни материали за направа на "мръсна бомба", отбелязва Асошиейтед прес. При тайна полицейска операция през 2003 г. в Чехия бяха арестувани двама словаци, които искали да продадат уран на стойност 715 хиляди долара на американски полицаи под прикритие.

Източната граница на Словакия с Украйна е външна за Европейския съюз и властите изразходваха през последните години милиони евро, за да подобрят сигурността, поради опасения, че терористи и организирани престъпни групи могат да внасятконтрабандно оръжия, експлозиви и други неща.

Базираната във Виена Международна агенция за атомна енергия (МААЕ), която следи отблизо съобщенията за нелегален трафик на радиоактивни материали, заяви днес, че се опитва да се свърже със словашките и унгарските власти за повече информация.

Служител на МААЕ отбеляза, че тя е регистрирала само през миналата година 252 предполагаеми случая на откраднати, липсващи, внесени контрабандно или незаконно притежавани радиоактивни материали. Това е увеличение от 385 процента в сравнение с 2002 г., даде израз на опасенията си той. В същото време служителят направи уточнение, че е възможно рязкото повишение да се дължи на по-откритото сигнализиране за такива случая и на подобряването на работата на правоохранителните органи.