/ Gulliver/Getty Images
Българите, хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците може да бъдат включени в конституцията в бъдеще. Правителството на Република Северна Македония планира да отвори конституцията преди влизането в ЕС, не преди преброяването, но има много години дотогава, заяви премиерът Зоран Заев, след като външният министър Буяр Османи каза, че ако е необходимо, ще се промени и конституцията, за да бъдат включени и българите в нейния преамбюл, съобщават македонските сайтове Фактор и Сакам да кажам.

Премиерът посочи като пример Хърватия, която включила по-малките общности в конституцията си, преди да влезе в ЕС. "Ние сме отворено общество, европейска страна и ще следваме примера на европейските страни", каза Заев.

В преамбюла на конституцията на Република Северна Македония са споменати "македонският народ, както и гражданите, които живеят в нейните граници, които са част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, бошнячкия народ и другите".

За промяна на конституцията е необходимо мнозинство от две трети в парламента.

В интервю за сръбската телевизия Ен 1 Заев изрази увереност, че Балканите вече не са буре с барут, а са европейски Балкани, където се строят мостове на сътрудничество и се намират решения чрез диалог и разговор. Той посочва, че не е добре Косово и Албания да се обединят, но общото бъдеще на всички страни в региона е в ЕС.

На въпроса за автокефалност на Македонската православна църква /МПЦ/ и може ли това да повлияе на отношенията със Сърбия Заев потвърди, че е поискал от Вселенския патриарх независимост на МПЦ.

Заев каза и че македонският народ изпитва голямо уважение към съседните страни и тяхното ръководство, допълва сръбският вестник "Новости". "Сръбският и македонският народ винаги са били големи приятели и братя, повечето са православни християни, имаме отлично сътрудничество. В миналото имахме някои драми, които станаха при промяната на властта през 2017 г., защото в нашата страна течеше процес на масово подслушване на хора", каза Заев и добави, че веднага щом е поел премиерския пост, е решил проблема със /сръбския президент Александър/ Вучич и оттогава имат сътрудничество, което постоянно се развива.

Заев добави и че преди няколко месеца в Република Северна Македония са взели решение отново да върнат сръбския език като избираем предмет от трети до шести клас и изрази готовност да направи това и в горните класове.
БТА