„Заедно в бъдещето” е основната дискусия на форума в Македония
„Заедно в бъдещето” е основната дискусия на форума в Македония / снимкa: БГНЕС

С участието на президента Георги Първанов в Охрид започна 15-та среща на високо равнище на държавните глави на страните от Централна Европа. Официалната работа на форума стартира днес в Охрид, с дискусия по първата избрана от домакините тема: „Заедно в бъдещето. Предизвикателствата пред разширяването на ЕС”. Втората тема е интеграция и възможности за по-силна конкурентна икономика, енергийни перспективи и предизвикателства и е предвидена за заседанието за утре.

България е представена от президента Георги Първанов, който пристигна в Охрид сутринта. Той ще има среща с албанския си колега Амир Топи, ще обиколи историческите и културни забележителности на града.

В най-големия и независим суверен на Македония политически форум участват 16 държавни глави от страните от централна и източна Европа. Италианският президент Джорджо Неаполитано и румънският Траян Басеску поради ангажименти няма да присъстват и ще бъдат представени от посланиците на двете страни в Македония. Стана ясно, че своето участие е отказал и украинският президент Юшченко .

Почетен гост на форума е турският президент Абдула Гюл, който от вчера е на официално посещение в Македония.