/ IStock
Берлинската полиция е задържала 13 журналисти, отразяващи протест на природозащитници срещу строителството на магистрала в германската столица, предаде Асошиейтед прес.

Журналистите са отразявали блокада на строителната плащадка на магистрала А100 в ранните часове на деня, организирана от активисти от групата "Занд им Гетрийбе" (от немски - "Пясък в предавките"). Те са влезли заедно с активистите, така че полицаите се отнесли към тях като към участници в протеста, посочи говорител на полицията.

Сега срещу представителите на медиите се води разследване дали са се промъканали незаконно на строителната площадка.

Йорг Райхелт, главен изпълнителен директор на журналистическия синдикат Де Йот У (DJU) в Берлин и Бранденбург, обвини полицията, че е попречила на репортерите да си вършат работата. Самият той е сред задържаните журналисти и срещу него могат да бъдат повдигнати обвинения в незаконно влизане.

Близо 300 души са се включили в демонстрацията. Полицията физически е извела няколко от тях от строителната площадка, преди останалите да се съгласят на фото-идентификация като условие да им бъде позволено да си тръгнат.

Според екологични организации строителството на нови магистрали в Берлин и други части на страната подкопава усилията на Германия да ограничи емисиите си на парникови газове. Те призовават вместо това милиардите евро за пътища да се използват за инфраструктура за развитие на видове транспорт, щадящ околната среда, например железници.
БТА