/ IStock
Апелативният съд в град Яш потвърди решение на първоинстанционен съд, с което влиятелен член на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) бе поставен в предварителен арест заради вземане на подкуп, предаде агенция Аджерпрес.

Бивш финансов министър на Румъния е осъден на седем години и четири месеца затвор

Думитру Бузату, който до преди няколко дни бе председател на Окръжния съвет на Васлуй (Източна Румъния), бе задържан в момент на получаване на подкуп от 1,25 милиона леи (близо 500 000 лв.) от бизнесмен, чиято фирма ремонтира пътища. Сумата представлява 10 процента от стойността на фактурите, разплатени от Окръжния съвет на Васлуй към фирмата на бизнесмена.

След задържането на Думитру Бузату, Социалдемократическа партия го изключи от редиците си и той бе отстранен от поста председател на Окръжния съвет на Васлуй.

Бузату обжалва наложения му предварителен арест, но Апелативният съд в Яш отхвърли жалбата и го остави зад решетките, съобщават румънските медии.

Парите от подкупа бяха намерени в куфар в багажника на автомобила на Бузату. Първоначално той твърдеше, че те са „спестявания“, а по-късно – че са заем от бизнесмена.

В Румъния плащат най-много подкупи за здраве


Бизнесменът Емил Савин, който е подал сигнал до Националната дирекция за борба с корупцията за искания му подкуп, е разказал пред прокурорите, че председателят на Окръжния съвет на Васлуй Думитру Бузату е имал навика да иска минимум 10 процента от стойността на договорите, възлагани на различните компании, работещи по пътната инфраструктура в областта.
София Георгиева/БТА