Швеция
Швеция / iStock/Getty Images
Ирански гражданин е бил арестуван в Швеция по подозрение в престъпления срещу човечеството и в убийство в края на 80-те в Иран - период на масови екзекуции от властите в Техеран, съобщи днес шведската прокуратура, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според прокурорката Каролина Висландер мъжът, чието име не се съобщава, е заподозрян в извършване на тези престъпления в периода между 28 юли и 31 август 1988 г. в Техеран. Тя не даде повече обяснения.

Адвокатът на арестувания каза пред шведската агенция ТТ, че мъжът настоява, че е невинен, като добави, че "те са задържали погрешния човек".

Според ТТ 58-годишният мъж е арестуван в събота на стокхолмското международно летище, където пристигнал на посещение при свои роднини. Според агенцията заподозреният е бил служител в затвор, където са били обесени много затворници. Според правозащитни групи, цитирани от Ройтерс, става дума за хиляди политически затворници, екзекутирани в края на 1980-те години, в края на 8-годишната война със съседен Ирак, много от които са спадали към опозиционни групировки.

АП припомня, че броени дни след споразумението за примирие, постигнато тогава с усилията на ООН, членове на иранската опозиционна групировка "Муджахидин е Халк" (МЕХ), тежко въоръжени от иракския лидер Саддам Хюсеин, предприеха изненадващо нападение през иранската граница. Иран успя да отблъсне тази атака, но тя предизвика серия от набързо скалъпени съдебни процеси от т.нар. в света "комисии на смъртта" срещу политически затворници, екстремисти и други.

Иран отрича да е държал политически затворници и да е екзекутирал някакъв такъв затворник. През 2016 г. обаче се появи аудиозапис, в който аятолах Хюсеин Али Монтазери, заместник на иранския върховен лидер по онова време, казва, че екзекуциите са "най-тежките престъпления, извършени от Ислямската република".

ТТ добавя, че заподозреният е имал водеща роля в затвора в Карадж - град западно от столицата Техеран, където много задържани са били екзекутирани през 1988 г. В свой доклад м.г. Амнести интернешънъл посочи, че според на преценките на правозащитната организация броят на екзекутираните е бил най-малко около 5000 души. МЕХ твърди, че убитите са 30 000, но няма достоверни сведения, които да потвърдят това твърдение.