Зад атентатите в Мумбай стои ислямистко движение
Зад атентатите в Мумбай стои ислямистко движение / снимкa: БГНЕС

В дъното на атентатите в Мумбай от миналата седмица стои базираното в Пакистан ислямистко движение "Лашкар е тайба", заяви директорът на американското Национално разузнаване Майкъл Макконъл, цитиран от Франс прес.

"Групировката, която е отговорна, според нас, за атентатите в Мумбай, е извършила през 2006 г. сходно нападение във влак, приключило с подобен брой жертви", каза Макконъл в реч в Харвардския университет. През 2001 г. пък имаше нападение срещу индийския парламент, припомни той.

Шефът на разузнаването не спомена изрично името на групировката, действаща активно в щата Кашмир, но тя е смятана за отговорна и за атаката срещу парламента.

Авторите на атентатите в Мумбай са хора без националност, заяви пакистанският президент Асиф Али Зардари, отхвърляйки категорично страната му да е замесена в терористичните актове. Пакистан очевидно не е замесен. Ние сме част от жертвите, изтъкна президентът, който бе съпруг на убитата в края на 2007 г. Беназир Бхуто.

Зардари каза, че се съмнява в твърденията на Индия, че единственият оцелял и заловен атентатор е пакистанец. Исламабад предложи на индийските власти сътрудничество за откриване на поръчителите на атентатите. Индия поиска Пакистан да екстрадира 20 заподозрени, които смята за замесени в терористичната акция.

Според неокончателните данни загиналите при атентатите в Мумбай са 188, а ранените - 313, посочва АФП.