/ iStock/Getty Images
Италианският премиер Марио Драги избра за нов началник на тайните служби дипломатка от кариерата - Елизабета Белони, която става първата жена на тази отговорна длъжност, предаде Франс прес. Тя заменя на тази длъжност Дженаро Векионе, съобщи канцеларията на премиера.

ОИС се отчита пряко на премиера. Сред задачите му е надзорът на дейността на външното и вътрешното разузнаване.

Белони е заемала редица важни постове в системата на италианското външно министерство. Между 2004 и 2008 г. тя е ръководила Кризисния щаб на министерството, който отговаря за операциите при случаи на похитени, ранени или убити италианци в чужбина, било то при атентати или в природни бедствия.

На тази си длъжност тя привлича медийното внимание в случаи като преговорите за освобождаването на журналиста Даниеле Мастроджакомо от в. "Република", който беше отвлечен през 2007 г. в Афганистан. Тя също е координирала първите издирвания на италианци в неизвестност след цунамито в Тайланд през декември 2004 година.

Елизабета Белони е родена на 1 декември 1958 г. в Рим. Завършва престижния римски университет Луис. През 1985 г. започва работа във външното министерство, работи в италианската мисия към международни организации във Виена и в италианското посолство в Братислава. Заемала е различни длъжности във външното министерство, като през 2016 г. става негов главен секретар, което е най-високият пост за дипломат от кариерата. Тя става първата жена главен секретар на италианското външно министерство, а преди това е и първата жена начело на неговия Кризисен щаб.

През 2018 г. нейното име беше сред спряганите за премиер на евентуално експертно правителство, когато партиите спореха по състава на новия кабинет след тогавашните парламентарни избори.