/ БТА
Затворническите служби в Русия потвърдиха, че са задържали опозиционера Алексей Навални при пристигането му в Москва. Те го обвиняват в нарушаване на условната му присъда, издадена през 2014 година, предаде Франс прес.

Навални, който днес пристигна в Русия след няколко месеца лечение в Германия след предполагаемо отравяне, "ще бъде задържан под стража до решение на съда" по неговия случай, се посочва в комюникето на затворническите служби.

Навални, който е на 44 години, "фигурира в списък с хора, които се издирват от 29 декември 2020 година заради многобройни нарушения на пробацията им. Той ще остане под стража до решението на съда по неговия случай, се допълва в комюникето без да се уточнява кога може да се очаква това решение.

Алексей бе арестуван без да бъде обяснена причината (...) Те не ме допуснаха до него, след като мина границата, каза пред АФП адвокатът на опозиционера Олга Михайлова.

Руските затворнически служби още в четвъртък бяха заплашили, че ще арестуват Навални, ако кракът му стъпи в Русия. Те го обвиняват, че не се е явявал пред тях два пъти месечно, както изискват условията на неговата петгодишна условна присъда, която той получи през 2014 година.

Службите са преценили, че фактът, че той е подложен на рехабилитационни процедури не е причина да не се явява пред тях за регистрация.
Мнозина близки съюзници на Навални също бяха арестувани днес в Москва.

Обаятелен борец срещу корупцията и заклет враг на Кремъл, Навални твърди, че през август е станал жертва на руските тайни служби, които по заповед на президента Владимир Путин са го отровили, отбелязва АФП.
БТА